keskiviikko 10. elokuuta 2011

Terveisiä Kiiminkipäiviltä!

Kiimingin vanhin rakennus -kisaan ilmoitetuista kunnan vanhimpina rakennuksina palkittiin Kolehmaisen talo 1700-luvun alkupuolelta sekä Kokon aitta vuodelta 1769. Voittajien ohella myös muita vanhoja kiiminkiläisiä rakennuksia on esillä elokuun ajan Kiimingin pääkirjastoon kootussa valokuvanäyttelyssä.

Kiiminki-Seura ry:n toritapahtumassa järjestämän Kiiminkivisan voitti Heidi Luokkanen. Onnea!

Sunnuntaina kotiseuturetkibussi oli viimeistä paikkaa myöten täynnä! Kiitokset vetäjille ja kaikille osallistujille! Pajaniemen lauluiltaan kerääntyi niin ikään mukava joukko laulajia. Suuret kiitokset Pertti Haipolalle ja kaikille mukana olleille!

Kiiminki-Seura ry

Tuoreessa muistissa

Tuoreessa muistissa
Kiiminki-Seura osallistui 1.12.2013 Kiimingin seurakunnan Joulupolkuun toteuttamalla tapahtuman Jäälintalon pihapiirissä Heikkisentiellä. Paikalle saapui kaikkiaan nelisenkymmentä henkeä muistelemaan talon entistä elämää ja tapahtumia. Jäälintalo on yli 100-vuotias talovanhus. Talo on sijainnut Oulusta Kuusamoon kulkeneen talvitien varrella ja toiminut näin myös matkalaisten levähdys- ja kestityspaikkana. Rakennuksen omistaja Matti Virta kertoi Jäälin tilan historiasta oman sukunsa osalta. Matti Virran isoisä osti talon tiluksineen 1930-luvulla. Isoisä Virta oli lestadiolaisen herätysliikkeen innokas puuhamies ja talon pirtissä ja kesäisin myös elosuojassa pidettiin seuroja. Virta myi rantatontteja kaupunkilaisille tuttavilleen. Rantaan nousikin komea huvilarivistö. Kesäisin kulki Virran talolle Oulusta oma linja-autovuoro, joka kyyditsi huvila-asukkaita. Mielenkiintoista tarinaa kuulimme myös Tenho Jaakolalta, jonka vanhemmat ostivat Jäälintalon Virralta, kun Virta oli kunnostanut entisen  tallirakennuksen itselleen kesäasunnoksi. Jaakolan perheen nuorin tytär on syntynyt talossa vuonna 1962. Isä-Jussi haki kätilö Aino Korhosen mopedikyydillä Kiimingistä avustamaan kotisynnytyksessä. Myöhemmin Virta osti Jäälintalon takaisin Jaakolalta. Nuotion äärellä kävi innostunut puheensorina, kun nuoruuden tutut tapasivat toisiaan pitkästä aikaa. Mirja Mikkonen oli valmistanut taikinan, josta kukin sai paistaa tikkupullaa tulen loimussa. Tarjolla oli myös lämmintä glögiä. Ikävää oli se, että taloon ja muihin pihan rakennuksiin oli murtauduttu, ja rikottu sekä sotkettu paikkoja. Kuva (C) R. Polvi