maanantai 1. elokuuta 2011

Kiiminki-Seura ry mukana Kiiminkipäivillä!

Kiiminki-Seura ry osallistuu Kiiminkipäiville sekä la 6.8. että su 7.8.2011!

Lauantain toritapahtumassa seuran esittelyteltalla järjestetään Kiiminki-aiheinen tietokilpailu. Tule testaamaan kotiseututietouttasi! Kiiminkipäivien toritapahtumassa klo 11.50 julkistetaan myös Kiiminki-Seura ry:n Kiimingin vanhin rakennus –hankkeen tulokset. Vanhimmat kuntalaisten kisaan mukaan ilmoittamat rakennukset palkitaan kahdessa eri sarjassa.

Sunnuntaina seura järjestää perinteisen kotiseuturetken. Tällä kertaa retki on nimeltään "Läpileikkaus kasvavasta Kiimingistä", ja bussin kyydissä tutkaillaan kasvanutta kotikuntaa. Retki on ilmainen, lähtö su 7.8. klo 14 kunnanviraston parkkialueelta. Retken vetäjinä toimivat Eino Iisakka ja Pentti Jokikokko. Tervetuloa!

Sunnuntaina järjestetään niin ikään lauluilta Pajaniemessä Pertti Haipolan johdolla klo 17 alkaen. Tervetuloa!

Tuoreessa muistissa

Tuoreessa muistissa
Kiiminki-Seura osallistui 1.12.2013 Kiimingin seurakunnan Joulupolkuun toteuttamalla tapahtuman Jäälintalon pihapiirissä Heikkisentiellä. Paikalle saapui kaikkiaan nelisenkymmentä henkeä muistelemaan talon entistä elämää ja tapahtumia. Jäälintalo on yli 100-vuotias talovanhus. Talo on sijainnut Oulusta Kuusamoon kulkeneen talvitien varrella ja toiminut näin myös matkalaisten levähdys- ja kestityspaikkana. Rakennuksen omistaja Matti Virta kertoi Jäälin tilan historiasta oman sukunsa osalta. Matti Virran isoisä osti talon tiluksineen 1930-luvulla. Isoisä Virta oli lestadiolaisen herätysliikkeen innokas puuhamies ja talon pirtissä ja kesäisin myös elosuojassa pidettiin seuroja. Virta myi rantatontteja kaupunkilaisille tuttavilleen. Rantaan nousikin komea huvilarivistö. Kesäisin kulki Virran talolle Oulusta oma linja-autovuoro, joka kyyditsi huvila-asukkaita. Mielenkiintoista tarinaa kuulimme myös Tenho Jaakolalta, jonka vanhemmat ostivat Jäälintalon Virralta, kun Virta oli kunnostanut entisen  tallirakennuksen itselleen kesäasunnoksi. Jaakolan perheen nuorin tytär on syntynyt talossa vuonna 1962. Isä-Jussi haki kätilö Aino Korhosen mopedikyydillä Kiimingistä avustamaan kotisynnytyksessä. Myöhemmin Virta osti Jäälintalon takaisin Jaakolalta. Nuotion äärellä kävi innostunut puheensorina, kun nuoruuden tutut tapasivat toisiaan pitkästä aikaa. Mirja Mikkonen oli valmistanut taikinan, josta kukin sai paistaa tikkupullaa tulen loimussa. Tarjolla oli myös lämmintä glögiä. Ikävää oli se, että taloon ja muihin pihan rakennuksiin oli murtauduttu, ja rikottu sekä sotkettu paikkoja. Kuva (C) R. Polvi