Kiiminki-Seura ry järjesti loka-marraskuussa 2013 Kiimingin ja Jäälin suuralueiden perusopetusikäisille suunnittelukilpailun, jossa etsittiin uutta käyttötarkoitusta Kiimingin entiselle kunnanvirastotalolle. Tuomaristoon kuuluivat Oulun kaupungin hallinnon asiantuntija Harri Kantola ja palveluasiantuntija Marja Kynkäänniemi sekä KM, työnohjaaja STOry Marjo Korhonen. Kilpailun taustalla on Euroopan rakennusperintöpäivien vuoden teema ”Eläköön rakennus!”. Teeman kautta halutaan tuoda esiin vanhojen rakennusten, rakennuskokonaisuuksien ja rakennelmien uusiokäyttöä.
Kilpailuun osallistui kuutisenkymmentä työtä. Osa oli piirroksia, osa askarreltuja pienoismalleja, osassa töistä uudistusta esiteltiin valokuvin tai pelkin tekstein. Koska lukumääräisesti ehdoton enemmistö töistä oli tehty ryhmissä, palkittiin ryhmäsarjasta kolme parasta ja yksilösarjasta yksi työ.
Moni suunnitteli viraston tiloihin uimahallia. Tämä kertoo selvästi siitä, että lastenkin mielestä uimahallille olisi Kiimingissä tilausta. Tuomaristo totesi uimahalli-idean ehdottoman hyväksi, mutta valitettavasti olemassaoleviin tiloihin sopimattomaksi.
Useassa uudistussuunnitelmassa kunnanviraston tilat muuttuivat erilaisiksi kaupoiksi ja ravintoloiksi. Kauppakeskittymien ohella sijansa sai moni tuttu ketju vaatetus- tai ravintola-alalta. Tuomaristo huomautti, että ajatus sinänsä kuvastaa lasten ja nuorten päivittäisiä kiinnostuksen kohteita ja etäisyyttä kaupungin kattavampaan tarjontaan. Lähialueella kuitenkin on jo lukuisia tyhjiä liiketiloja, joihin ko. toimintoja olisi ensisijaisesti hyvä sijoittaa innokkaan yrittäjän löytyessä tehtäviin. Toisaalta koko talon käyttö nähtiin tärkeänä. Joissakin suunnitelmissa viraston tiloihin esitettiin yksittäisiä toimintoja, kuten elokuvasalia, keilahallia, kahvilaa, kirjakauppaa tai mehubaaria. Tilan puolesta estettä ei sinänsä olisi, mutta toimintoja ja niiden kannattavuutta tukemaan sekä tilaa täyttämään tarvittaisiin ehkä muutakin tarjontaa.
Kunnanvirastossa nähtiin myös potentiaalia majoitustilana. Hotellien ohella paikalle kaavailtiin myös erilaisia virkistyskeskuksia – hemmottelu- ja leikkipaikkoja, sisähuvipuistoja, pelihalleja, skeittipaikkoja sekä laserpelitiloja. Eläinmuseotakin viraston tiloihin ehdotettiin, mutta tuomaristo epäili museotoiminnan edellyttämien muutostöiden olevan yllättävänkin mittavia. Myös eläintenhoitoon viraston tiloista monen mielestä oli. Tuomaristo totesi, että haastajia esimerkiksi koirakylpylöille lähiseudulla kuitenkin jo on, ja olemassaolevien tilojen muutos olisi melko työlästä toteuttaa. Kaikkinensa tuomaristo pohti myös sitä, olisiko suotavampaa, että tilat olisivat enemmän yhteisöllisessä kuin tietyn, rajatun harrastajakunnan käytössä.
Tuomaristo pohti, millainen uusiokäyttö palvelisi mahdollisimman laajaa asiakaskuntaa ja toisaalta tulisi tavalla tai toisella tarpeeseen. Myös sillä, mitä toimintoja tiloihin olisi sovitettavissa vähin tai kohtalaisin muutostöin, oli merkitystä. Tältä pohjalta tuomaristo päätyi kannattamaan muutamia useammassakin työssä toistuvia teemoja – tarkastelemaan viraston tilojen käyttöä nuoriso- ja harrastetiloina sekä asumiskäytössä. Ryhmäsarjan kärkikolmikossa suunnitelmat oli mietitty pisimmälle ja toteutettu huolella myös visuaalisesti. Tuomaristo valitsi seuraavan kolmikon kisan kärkeen:
1. NUORISOSEURA NOSKA
Tekijät Nea K., Olivia H., Milla S. ja Viljami K., Jokirannan koulu.
Kiimingissä on liian vähän nuorisotoimintaa. Kiiminkiin tarvii enemmän toimintaa esim. diskoja, tapahtumia yms. muita toimintaa nuorille. Myös tarvitaan kunnon paikat esim diskoihin, harrastustilaa ja muuta tilaa jotta nuoret voivat viettää enemmän aikaa. Tämä pitäisi valita, koska täällä pelejä, diskoja, oleskelutilaa, tv, tietokoneita, ruokaa niin nuoret voisivat viettää täällä enemmän aikaa ja aikaa olisi hyvä kuluttaa. Voi katsella tvtä ja aina olisi jotain tekemistä.
Tilat muutettaisiin nuorisotiloiksi.
Tuomaristo totesi nuorisotiloille olevan tilausta ja tarvetta. Nykyiset nuorisotilat ovat valjut, ja niiden toiminnallisuudessa on toivomisen varaa. Esityksessä on selkeästi ja monipuolisesti esitetty, mitä tiloissa tarvitaan. Kunnanviraston tilojen muuttaminen esitetyn mukaisiksi edellyttäisi kohtalaisen vähän korjaustöitä kiinteistössä.
2. MUSIIKKITALO
Tekijät Eeva K., Pirta P., Veikka K. ja Jere P., Jokirannan koulu.
Olemme suunnitelleet että vanhan kunnantalon paikalle tehtäisiin musiikkitalo. Talo sisältäisi: Musiikkiluokan tai -luokkia, pieni kahvio ja jos tiloihin mahtuisi, niin kokoustila. Monet nuoret joutuvat mennä Ouluun yms. soittotunneille. Ajattelimme että musiikkitalo innostaisi uusia nuoria aloittamaan soittoharrastuksen. Se helpottaisi jo jotain soitinta soittaville nuorille / aikuisille soittotunneilla käymistä.
Tuomaristo näki esityksen mukaisen käytön olevan mahdollista esimerkiksi yksilöopetuksen osalta. Kokoustilatkin talosta jo löytyvät, kuten kahviotilakin.
Tiloissa olisi mahdollista paitsi järjestää musiikinopetusta, myös pitää konsertteja ym. esiintymistilaisuuksia. Musiikkitalo tarjoaisi myös aikuisille mahdollisuuksia harrastaa, joten talon yhteisöllinen merkitys olisi huomattava. Tuomaristo jalostaisi ideaa mieluusti musiikki- ja harrastustalon suuntaan, jolloin esimerkiksi kädentöitä ja kulttuuria olisi mahdollista toteuttaa tiloissa monipuolisesti.
3. ASUNNOIKSI SANEERATTU RIVITALO
Tekijät Essa P. ja Khanh V., Jäälin koulu.
Asunnoiksi saneerattu rivitalo, jonka yläkerrassa asuu vanhuksia ja alakerrassa muita tavallisia ihmisiä. Pihalle rakennetaan varasto, jossa on ruohonleikkuri ja vanhoja tavaroita.
Viraston tilat saneerattaisiin asuinkäyttöön.
Tuomaristo kiitteli suunnitelman tekijöiden täsmällistä ilmaisua ja pitkälle jalostettua ideaa. Viraston tiloihin olisi mahdollista nimenomaan saneerata erilaisia asuntoja sekä yhteisiä tiloja ja ehkäpä esimerkiksi palveluasumistyyppistä asumismuotoa tukevia palveluitakin.
Yksilösarjasta tuomaristo halusi palkita työn ”KOTI”, jonka oli suunnitellut Jenni I., Jäälin koulusta.
Siellä on sänky, kaksi koiraa ja kissa, koiran putki ja peti ja asukas. Siellä voi nukkua, asua ja hoitaa eläimiä.
Tuomaristo kiitteli ajatusta viraston tiloista ihan tavallisena kotina, ja pohdiskeli samalla erilaisia asumisentarpeita. Yksityiskodiksi virastotalosta tuskin on, mutta esimerkiksi tilapäiskodeille ja erilaisille vastaanottokeskuksille sekä palveluasunnoille on yhteiskunnassamme tarvetta.
Kiitos kaikille suunnittelukilpailuun osallistuneille! Parhaat työt palkittiin elokuva-. kylpylä- tai tiedekeskuslipuin sekä diplomein :)
Kiiminki-Seura ry, johtokunta