tiistai 1. lokakuuta 2013

VIPINÄÄ VIRASTOON! - suunnittelukilpailu kouluikäisille

VIPINÄÄ VIRASTOON!

Kiiminki-Seura ry järjestää Kiimingin ja Jäälin suuralueiden perusopetusikäisille suunnittelukilpailun, jossa etsitään uutta käyttötarkoitusta Kiimingin entiselle kunnanvirastotalolle! Piirrä, maalaa, valokuvaa, muotoile, rakenna – ihan mitä vain, kunhan työstäsi käy ilmi uudistuksen idea!

Kilpailussa on kaksi sarjaa – yksilösarja ja ryhmäsarja (min. kaksi jäsentä). Edellytämme, että työn mukana on myös lyhyt esittelyteksti, sekä työn tekijän / tekijöiden nimi, ikä ja yhteystiedot. Kilpailu alkaa 4.10.2013 ja päättyy 4.11.2013.

Kilpailussa palkitaan molempien sarjojen parhaat uusiokäyttösuunnitelmat tuotepalkinnoin. Valinnan tekee viraston hyvin tunteva tuomaristo: Harri Kantola, Marjo Korhonen ja Marja Kynkäänniemi. Tuomaristolla on oikeus myös jakaa erikoispalkintoja niin halutessaan. Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti ja kilpailun tulokset julkistetaan marraskuun lopulla myös Kiiminki-Seura ry:n kotisivulla http://kiiminkiseura.blogspot.fi/.

Valmiit työt tulee toimittaa Kiimingin yhteispalvelupisteeseen 4.11.2013 mennessä postitse os. Kiimingin yhteispalvelupiste, PL 4, 90901 Kiiminki. Työt voi toimittaa halutessaan myös henkilökohtaisesti yhteispalvelupisteeseen (käyntios. Lempiniementie 2, 90900 Kiiminki). Muistathan, että kuoressa / pakkauksessa tulee joka tapauksessa olla maininta ”Vipinää virastoon!”.

Kilpailun taustalla on Euroopan rakennusperintöpäivien vuoden teema ”Eläköön rakennus!”. Teeman kautta halutaan tuoda esiin vanhojen rakennusten, rakennuskokonaisuuksien ja rakennelmien uusiokäyttöä.

Ideoinnin iloa!
Kiiminki-Seura ry

Kuvassa Minun Kiiminkini -piirustuskilpailun voittajatyö "Kunnanvirasto" v. 2006

Tuoreessa muistissa

Tuoreessa muistissa
Kiiminki-Seura osallistui 1.12.2013 Kiimingin seurakunnan Joulupolkuun toteuttamalla tapahtuman Jäälintalon pihapiirissä Heikkisentiellä. Paikalle saapui kaikkiaan nelisenkymmentä henkeä muistelemaan talon entistä elämää ja tapahtumia. Jäälintalo on yli 100-vuotias talovanhus. Talo on sijainnut Oulusta Kuusamoon kulkeneen talvitien varrella ja toiminut näin myös matkalaisten levähdys- ja kestityspaikkana. Rakennuksen omistaja Matti Virta kertoi Jäälin tilan historiasta oman sukunsa osalta. Matti Virran isoisä osti talon tiluksineen 1930-luvulla. Isoisä Virta oli lestadiolaisen herätysliikkeen innokas puuhamies ja talon pirtissä ja kesäisin myös elosuojassa pidettiin seuroja. Virta myi rantatontteja kaupunkilaisille tuttavilleen. Rantaan nousikin komea huvilarivistö. Kesäisin kulki Virran talolle Oulusta oma linja-autovuoro, joka kyyditsi huvila-asukkaita. Mielenkiintoista tarinaa kuulimme myös Tenho Jaakolalta, jonka vanhemmat ostivat Jäälintalon Virralta, kun Virta oli kunnostanut entisen  tallirakennuksen itselleen kesäasunnoksi. Jaakolan perheen nuorin tytär on syntynyt talossa vuonna 1962. Isä-Jussi haki kätilö Aino Korhosen mopedikyydillä Kiimingistä avustamaan kotisynnytyksessä. Myöhemmin Virta osti Jäälintalon takaisin Jaakolalta. Nuotion äärellä kävi innostunut puheensorina, kun nuoruuden tutut tapasivat toisiaan pitkästä aikaa. Mirja Mikkonen oli valmistanut taikinan, josta kukin sai paistaa tikkupullaa tulen loimussa. Tarjolla oli myös lämmintä glögiä. Ikävää oli se, että taloon ja muihin pihan rakennuksiin oli murtauduttu, ja rikottu sekä sotkettu paikkoja. Kuva (C) R. Polvi