keskiviikko 9. helmikuuta 2011

Kiimingin vanhin rakennus -hankkeen tiedotustilaisuus ja Kiiminki-Seura ry:n kevätkokous ma 28.2.2011

Kiimingin vanhin rakennus

Kiiminki-Seura ry kartoittaa kuluvan vuoden aikana kunnan vanhaa rakennuskantaa. Vanhinta olemassaolevaa, alunperin Kiiminkiin rakennettua rakennusta etsitään kuntalaisten omaa aktiivisuutta hyödyntäen: kuntalaiset voivat ilmoittaa tuntemistaan kohteista itse.

Kiimingin vanhinta rakennusta etsitään kahdessa eri sarjassa: asuinrakennukset ja muut rakennukset. Perusteelliset tiedot rakennuksen sijainnista ja historiasta, sen käytöstä ja käyttäjistä ovat paitsi erittäin tervetulleita, myös rakennuksen ajoittamisen kannalta välttämättömiä. Kuvat, kartat, pohja- ym. piirrokset tuovat nekin hyvää lisäinformaatiota. Puuttellisetkin tiedot voi kuitenkin toimittaa tarkempien puuttuessa.

Ilmoitukset ehdokkaista tulee tehdä Pentti Jokikokolle (os. Saarisentie 3, 90900 Kiiminki) 1.6.2011 mennessä. Kiiminki-Seura ry pidättää oikeuden pyytää ilmoittajalta lisäselvityksiä kohteen iän ja / tai käyttötarkoituksen varmistamiseksi. Kiiminki-Seura ry julkistaa ja palkitsee Kiimingin vanhimman rakennuksen elokuussa 2011, jolloin ehdokkaista kootaan myös valokuvanäyttely Kiimingin pääkirjastoon.
Tarkemmat tiedustelut: Pentti Jokikokko p. 050 3664 492.


Kiiminki-Seura ry järjestää tiedotustilaisuuden Kiimingin vanhin rakennus –hankkeesta 28.2.2011 klo 18 alkaen Kiimingin pääkirjastossa (opastus tiskiltä). Tervetuloa kuulemaan lisää!

Tiedotustilaisuuden jälkeen Kiiminki-Seura ry:n kevätkokous Kiimingin pääkirjastossa n. klo 19 alkaen. Käsiteltävinä sääntömääräiset asiat.


Tervetuloa!

Kiiminki-Seura ry, johtokunta

Tuoreessa muistissa

Tuoreessa muistissa
Kiiminki-Seura osallistui 1.12.2013 Kiimingin seurakunnan Joulupolkuun toteuttamalla tapahtuman Jäälintalon pihapiirissä Heikkisentiellä. Paikalle saapui kaikkiaan nelisenkymmentä henkeä muistelemaan talon entistä elämää ja tapahtumia. Jäälintalo on yli 100-vuotias talovanhus. Talo on sijainnut Oulusta Kuusamoon kulkeneen talvitien varrella ja toiminut näin myös matkalaisten levähdys- ja kestityspaikkana. Rakennuksen omistaja Matti Virta kertoi Jäälin tilan historiasta oman sukunsa osalta. Matti Virran isoisä osti talon tiluksineen 1930-luvulla. Isoisä Virta oli lestadiolaisen herätysliikkeen innokas puuhamies ja talon pirtissä ja kesäisin myös elosuojassa pidettiin seuroja. Virta myi rantatontteja kaupunkilaisille tuttavilleen. Rantaan nousikin komea huvilarivistö. Kesäisin kulki Virran talolle Oulusta oma linja-autovuoro, joka kyyditsi huvila-asukkaita. Mielenkiintoista tarinaa kuulimme myös Tenho Jaakolalta, jonka vanhemmat ostivat Jäälintalon Virralta, kun Virta oli kunnostanut entisen  tallirakennuksen itselleen kesäasunnoksi. Jaakolan perheen nuorin tytär on syntynyt talossa vuonna 1962. Isä-Jussi haki kätilö Aino Korhosen mopedikyydillä Kiimingistä avustamaan kotisynnytyksessä. Myöhemmin Virta osti Jäälintalon takaisin Jaakolalta. Nuotion äärellä kävi innostunut puheensorina, kun nuoruuden tutut tapasivat toisiaan pitkästä aikaa. Mirja Mikkonen oli valmistanut taikinan, josta kukin sai paistaa tikkupullaa tulen loimussa. Tarjolla oli myös lämmintä glögiä. Ikävää oli se, että taloon ja muihin pihan rakennuksiin oli murtauduttu, ja rikottu sekä sotkettu paikkoja. Kuva (C) R. Polvi